3 Tips voor SCRUM in het onderwijs

Is binnen jouw onderwijsinstelling iedereen druk bezig met projecten die eindeloos duren of maar niet goed uit de startblokken komen? De SCRUM-methodiek zit vol met interessante tips en tricks om daar verandering in te brengen. We hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet.
 

1. Betrek je klant

Als je het roosterproces met SCRUM wil verbeteren, wie is dan je klant? De proceseigenaar, manager bedrijfsvoering of de stuurgroep? Geen van allen, je klanten zijn de studenten en docenten. Betrek hen vanaf de start van je project en ontvang snel en direct feedback van je eindgebruikers. Hierdoor ben je in staat om in je volgende sprint met hun feedback bij te sturen. Praat niet over je klanten, maar met je klanten en ervaar het resultaat!
 

2. Staand vergaderen

Gemiddeld vergadert een werknemer 6,5 uur per week, oftewel 300 uur op jaarbasis. Hoeveel van deze tijd levert toegevoegde waarde? Wees beducht op deze grote verspiller in onderwijsland. Geheel uitbannen is een utopie, maar start eens met staand vergaderen; wedden dat dit leidt tot kortere vergaderingen!
 

3. Hou de vaart erin; sprinten maar!

Weg met de enorme watervalplanning.
Definieer en prioriteer haalbare doelen voor de komende twee weken. Dit zorgt voor focus, flexibiliteit en snelheid. Het leuke is dat het zowel teamleden, als de klanten energie geeft door snel de eerste resultaten op te leveren
 
Het vieren van kleine overwinningen houdt iedereen gemotiveerd en gefocust. Het team wordt telkens weer herinnerd waarvoor men het doet. Andersom kan ook. Introduceer de ‘failure of the week’; continu verbeteren is leren en door van je fouten te leren, word je beter!
 
Meer weten over SCRUM en Agile in het onderwijs? Geef je op voor onze masterclass of neem contact op met Jeroen van de Vliert.